Aviena yra bene populiariausia mėsa Rytų šalyse. Ten auginama daugiausiai avių, iš avienos gaminama gausybė patiekalų. Be abejo, šios mėsos vis dažniau neatsisako ir europiečiai, jos vis dažniau ragauja ir lietuviai, tačiau iš jų dažnai galima išgirsti pasisakymų, tokių kaip: „Nepatinka avienos kvapas ar skonis“... Iš tiesų, viskas priklauso nuo to, kaip aviena ar ėriena yra paruošta. Tinkamai paruošus šią mėsą ji yra labai sveikas bei skanus maistas.
Štai čia Jums pateikiame bendras pastabas ir patarimus, kurie padės ruošiant šią mėsą, bei geriausius ir išbandytus ėrienos bei avienos patiekalų receptus, kurių dėka galėsite paruošti mėsą įvairiausiais būdais ir taip pajusti tikrą ir gerą šios mėsos skonį, kuris nustebins tiek jus pačius, tiek jūsų draugus ar svečius. Skanaus!
Bendros pastabos bei patarimai:
- Paprastai aviena turėtų būti tamsiai rausva ir riebi.
- Šiai mėsai, prieš vartojant, reikėtų duoti porą dienų pastovėti iš vakaro.
- Geriausia kepti karštoje krosnyje, tokiu būdu greičiau apkepa paviršius ir neleidžia ištekėti likusioms mėsos sultims. Kepti reiktų ne per ilgai, dažniausiai pakanka vienos valandos.
- Kepant reikia stebėti kylančius garus iš mėsos, pastarieji duoda suprasti, kada mėsa yra pilnai iškepusi.
- Paruoštos avienos skonį gerai pabrėžia mėtos, rozmarinai, mairūnai, peletrūnai.
- Tinkamiausias šios mėsos garnyras – įvairios keptos ar troškintos daržovės: cukinijos, baklažanai, saldžiosios paprikos, svogūnai, švieži pomidorai. Renkantis tarp bulvių ir ryžių rikėtų žinoti, jog ryžiai su šia mėsa pateikiami dažniau, nei bulvės ar jų košė.
Kepta ėriuko koja su česnakais
Jei esate tikri mėsos mėgėjai, o ir užvalgyti stipriau niekad neatsisakote, siūlome išbandyti štai tokį ėriuko kojos paruošimo būdą. Labai tinkamas variantas tiek šeimos vakarienei, tiek svečių stalui, už kurio sėdės gurmanai ar didelė kompanija draugų.
Šiam paprastam ėriuko kojos paruošimui daug nereikės, turėkite 1,5 – 1,7 kg ėriuko kojos, 6 skilteles česnako, alyvuogių aliejaus, mairūno, čiobrelių, juodųjų pipirų žirnelių bei druskos.
Gaminimas taip pat gana paprastas, jei neesate įgudęs kulinaras, nesijaudinkite, toks ėriuko kojos paruošimo būdas negali nepavykti. Paprasčiausiai pipirus, kurių reiktų apie 10 vienetų, sugrūdame grūstuvėje, sededame česnakus ir viską kartu ištriname. Suberiame čiobrelius, kurių reiktų viso valgomojo šaukšto, taip pat dedame 1 valgomąjį šaukštą mairūno, supilame 5 šaukštus alyvuogių aliejaus, pagal savo poreikius įberiame ir druskos, viską gerai išmaišome. Štai čia turime jau paruoštą prieskonių masę, kuria reiks įtrinti ėriuko koją. Tą koją nuplauname, nusausiname ir įtriname. Suvyniojame į foliją ir paliekame 1 – 2 val. pasimarinavimui. Pasimarinavusią ėriuko koją dedame į jau įkaitintą orkaitę ir ten kepame ją 2 valandas, temperatūra turėtų būti 190 laipsnių. Sekame kepimo laiką, nes baigiant kepti reikia nuimti foliją, kad ėriuko koja galėtų gražiai apskrusti. Tokiu būdų gaminama ėriuko koja gaunasi sultinga ir aromatinga, ją patiekti patariama su virtomis bulvėmis ar grikiais.
Aštri aviena su džiovintomis slyvomis
Juk kartais užsinorime kažko aštraus, bet kartu subtiliai lengvo ir paprasto. Tokiu atveju puikiai tinka šis avienos paruošimo būdas, jis neatims iš jūsų daug brangaus laiko, o ir ypatingų kulinarinių sugebėjimų, norint pagaminti tokią mėsą – neprireiks.
Prieš pradedant gaminti, įsitikinkite ar turite 700g minkštos avienos, apie 200g džiovintų slyvų (palengvinsite darbą sau, jei jos bus be kauliukų), 4 – 5 vidutinio dydžio bulvių, 1 didelio svogūno, 2 – 3 morkų, 1 – 2 čili pipirų (na, galite imti ir daugiau, jei nei kiek negąsdina aštrūs pojūčiai, tačiau su šiais pipirais geriau nejuokauti J ), 120ml aliejaus, 10 – 15 vienetų kvepiančiųjų pipirų žirnelių, malto kardamono, 1 cinamono lazdelės, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų bei kalendros žirnelių bei lapelių.
Avieną supjaustome didesniais kubeliais. Turėtumėte pasirūpinti puodu storu dugnu į kurį supilame aliejų, jis gerai įkaitinamas. Suberiame kmynus, kalendros žirnelius, kvepiančiuosius pipirus, kardamoną, cinamono lazdelę ir kaitiname tol, kol virtuvėje bus galima aiškiai justi prieskonių aromatą. Nieko nelaukiant sudedame avienos gabaliukus ir pamaišant kepame apie 15 minučių. Svogūną nulupame ir, geriausia, supjaustome pusžiedžiais, morkas nuvalome ir supjaustome griežinėliais. Avienos gabaliukus išimame iš puodo ir sudedame į keramikinį indą (troškintuvą). Į puodą sudedame svogūnus, morkas ir pakepiname apie 3 – 4 minutes. Apkepintas daržoves supilame į troškintuvą, įpilame 500ml karšto vandens ir išmaišome. Uždengiame dangčiu, dedame į orkaitę ir troškiname 40 minučių, 180 laipsnių temperatūroje. Tuo metu, džiovintas slyvas nuplauname, užpilame karštu vandeniu ir laikome jame 10 – 20 minučių. Bulves nuvalome ir supjaustome didesniais gabaliukais. Po 40 minučių nepamirštame ištraukti troškintuvo. Į jį sudedame bulves, įberiame druskos, pipirų ir atsargiai pamaišome. Dedame į orkaitę ir troškiname dar geras 20 minučių. Tuo metu nusausiname džiovintas slyvas ir supjaustome jas per pusę. Čili pipirą, ar pipirus supjaustome žiedeliais, sėklas išvalome. Į troškintuvą sudedame paskutinius ingredientus: džiovintas slyvas, čili pipirus, išmaišome, jei trūksta įberiame dar druskos. Vėl kišame į orkaitę, šįkart jau paskutinįjį kartą ir troškiname apie 30 minučių. Aštri aviena su džiovintomis slyvomis papuošiama kalendros lapeliais.
Virta aviena su bulvėmis ir čiobreliais
Tai vienas iš paprasčiausių avienos gaminimo receptų. Greita, lengva, skanu. Puikiai tinkamas šeimos vakarienei, pietums, per kuriuos nesinori apsikrauti „sunkiu maistu”.
Norint pasigaminti ir paragauti būtent tokio patiekalo, ant jūsų virtuvės stalo jau turėtų būti 500 g avienos, 500 g bulvių, 250 g svogūnų, 0,5 arb. šaukštelio čiobrelių, laurų lapų, druskos, pipirų ir petražolių.
Avieną supjaustome nedideliais kubeliais, sudedame į puodą, įberiame druskos, pipirų, sudedame didesnę dalį supjaustytų svogūnų, laurų lapelių, čiobrelių. Mėsą užpilame vandeniu, kad apsemtų, ir uždengę verdame ant nedidelės ugnies. Kai mėsa suminkštės, sudedame bulves ir likusius svogūnus. Verdame toliau nemaišydami ir tik retkarčiais pakratydami, kad neprisviltų. Bulvės turi suvirti ir sukristi. Baigdami virti įberiame kapotų petražolių. Štai taip, paprastai, išvirta aviena turėtų gautis minkšta ir skani. Išbandykite!
Troškinta aviena su mairūnais
Mairūnas – Europoje tai ypač dažnai naudojamas prieskoninis augalas. Jis kuo puikiausiai pabrėžia ir avienos skonį, o tuo puikiai įsitikinti galite pasigaminę mėsą pagal šį receptą.
Specifinių ar kažkokių įmantrių ingredientų neprireiks. Šįkart apsiribosime 600 g virtos avienos, prieskoniais (druska, pipirais, mairūnu), daržovėmis (morkomis, petražolių šaknimis, svogūnais), 3 skiltelėmis česnako, 1 šaukštu riebalų, 1 šaukštu miltų, 2–3 pomidorais, ½ stiklinės grietinės.
Prieskonines daržoves stambiai sutarkuojame, o svogūnus smulkiai supjaustome ir pakepiname riebaluose kartu su miltais. Česnakus ir mairūnus sugrūdame su druska ir pipirais. Virtą avieną supjaustome nedideliais gabaliukais ir beriame į pakepintas prieskonines daržoves, pridedame ir pomidorų, grietinės, uždengę indą, troškiname 10–15 min. Tuomet sudedame į gerai pašildytą gilesnį pusdubenį, papuošiame. Valgome su virtomis bulvėmis, troškintais burokėliais, pupomis, biria grikių ar ryžių koše.
Avienos kepsnys su medumi
Na, toks receptas – ne kiekvieno namuose bandytas ar tuo labiau tikrai nėra įprastas. Tačiau pabandyti pasigaminti tikrai verta. Įdomus gaminimo būdas, įdomus ir skonis. Aviena ir medus – neįprastas derinys, tačiau puikiai pagamintas jis suteiks Jums tokią progą tikrąja ta žodžio prasme pasimėgauti maistu!
Prieš gaminant, ant jūsų virtuvės stalviršio turėtų būti 1,5 kg avienos kumpio, 5 šaukštai medaus, 3 šaukšteliai kario, 2 šaukštai citrinų sulčių, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus.
Viską sumaišant iš medaus, citrinų sulčių, alyvuogių aliejaus ir kario paruošiame marinatą. Aplaistome mėsą marinatu ir 24 val. laikome šaldytuve. Tada avieną susukame į foliją arba dedame kepimo maišelį, supilame marinatą ir įpilame truputį karšto vandens. Sandariai užrišame kepimo maišelį arba kruopščiai užlenkiame folijos kraštus. Kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje 1,5–2 val.
Aviena su džiovintais abrikosais
Dažnas klausimas, ką pasigaminti pietums, kai nesinori nei to, nei kito, o banalūs patiekalai jau per dažnai kartojasi jūsų maisto racione... Turint avienos, puikus variantas yra šis mėsos gaminimo būdas, tokiu būdu pasiruošus avieną ji bus itin malonaus ir subtiliai lengvo skonio.
Reikės tikrai ne per daugiausiai: 600 g avienos, 200 g džiovintų abrikosų, 200 g svogūnų, 2 šaukšteliai pomidorų tyrės, 4 šaukštai lydyto sviesto, druskos, pipirų.
Garnyrui, kuris šitoje vietoje labai reikalingas ir tinkamas: 400 g keptų pomidorų, 160 g šparaginių pupelių, 60 g šoninės.
Avieną supjaustome nedideliais gabalėliais, sudedame į puodą, užpilame verdančiu vandeniu ir verdame ant nedidelės ugnies nuolat nugraibydami putas. Mėsą išverdame tik pusiau. Sultinį perkošiame. Avienos gabalėlius pakepame keptuvėje su sviestu, sudedame pakepintus svogūnus, paskaniname pomidorų tyre, druska ir pipirais, įberiame išmirkytų vandenyje džiovintų abrikosų, įpilame sultinio ir toliau troškiname, kol mėsa taps visai minkšta. Baigę gaminti, kad būtų dar skaniau valgyti, patiekiame su keptais pomidorais ir šonine perrištomis pakeptomis šparaginėmis pupelėmis.
Aštriai troškinta aviena
Apsistokime ties aštrumo mėgėjais. Tokia troškinta aviena tikrai nudžiugins tiek Jus pačius, tiek Jūsų šeimą, jei esate neatsisakantys paskanauti aštraus maisto. Ypač greita, o skonis ir aromatas kurį pajusite be abejonės nustebins!
Gaminimo eigoje prireiks šių ingredientų: 500 g avienos, 3 svogūnų, skiltelės česnako, 2 šaukštų aliejaus, lauro lapelio, 2 gvazdikėlių, druskos, maltų raudonųjų pipirų, stiklinės ryžių.
Mėsą supjaustome šiaudeliais, apkepame aliejuje kartu su supjaustytais svogūnais ir česnaku, įberiame prieskonių ir pipirų, pagal savo aštrumo poreikius ir įpilame karšto vandens, kad vos apsemtų. Troškiname ant mažos ugnies. Kai mėsa suminkštės, sumaišome ją su virtais ryžiais. Patiekiame su šviežių daržovių salotomis, troškintais burokėliais.
Troškinta aviena su kopūstais ir paprikomis
Šis receptas padės Jums pasigaminti ir ant stalo pasidėti tikrai sotų pietų ar vakarienės valgį. Nėra sunku, net nebūdami tikrais virtuvės šefais sugebėsit pasiruošti šią mėsą taip, lyg būtumėte.
O ir lėkti į parduotuvę išskirtinių pirkinių, nereikės. Kaip matote užteks 500 g avienos, 50 g margarino, 1 kg kopūstų, raudonosios saldžiosios paprikos, 2 šaukštų miltų, druskos, pipirų.
Avieną supjaustome gabalėliais ir apkepame keptuvėje su margarinu iš visų pusių, tada įpilame truputėlį vandens, įberiame druskos, pipirų ir troškiname, kol mėsa suminkštės. Tuomet mėsą išimame ir toje pačioje keptuvėje troškiname stambiai supjaustytus kopūstus. Prieš baigdami troškinti suberiame supjaustytą papriką. Kai kopūstai suminkštėja, perdedame juos į karščiui atsparų indą, ant viršaus sudedame mėsą. Į keptuvėje likusias sultis įmaišome miltų, druskos, pipirų, šiek tiek pavirkite ir šiuo padažu užpilkite avieną ir kopūstus. Dar 20 min. viską troškinkite orkaitėje. Patiekite su virtomis bulvėmis, apibarstytomis kmynais.
Graikiško stiliaus ėrienos kumpeliai
Geras receptas tiems, kurie geriau renkasi ėrieną nei avies mėsą ir tiems, kurie nenustumia į šalį lėkštės su naujoviškais bei užsieniečių išgalvotais patiekalais. Puikaus skonio, išbandytas, sveikas ir apie 1 valandą iš jūsų atimsiantis ėrienos paruošimo būdas. Verta išbandyti!
Kalbant apie šio recepto ingredientų sąrašą – jis gan paprastas, Jums reikės: dviejų skiltelių česnakų, 200 gramų morkų, 50 gramų svogūnų, 3 valomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, mėsos prieskonių, valgomojo šaukšto čiobrelių, ėrienos kumpio 800 gramų, 200 gramų ropių, šviežio rozmarino.
O gaminame štai taip. Supjaustome mėsą kubeliais ir sumaišome su aliejumi bei prieskonių mišiniu. Tada įdedame į plastikinį maišelį ir paliekame marinuotis apie 6 val. Vėliau apkepame mėsą keptuvėje.
Tuo tarpu nulupame, nuplauname daržoves ir supjaustome stambiais gabalėliais.
Mėsa kartu su daržovėmis sudedame į kepimo indą, uždengiame folija ir kepame orkaitėje 185˚C temperatūroje apie 1,5 val.
Patiekiame su šviežiu rozmarinu arba krapais.
Pekino aviena
Esate neabejingi kitų šalių gaminamiems ar patobulintiems valgiams? Neatsisakote išbandyti naujovių ir nebijote patys jų gaminti? Norite pasimėgauti ne tik įprasta lietuviška virtuve? Siūlome išbandyti įdomų ir originalų avienos paruošimo būdą, kuris tikrai ne lietuvių išgalvotas, o ir mėgstantys sukiotis virtuvėje gaus neblogą progą tai padaryti.
Tam, kad savo valgomajame pajustumėte paruoštos Pekino avienos kvapą, Jums reikės gan nemažai ir įvairiai: 800 g minkštos avienos, 2 paprikų (geltonos, raudonos), svogūno, 2 skiltelių česnako, 150 ml jautienos sultinio, 2 valg. š. sojų padažo, 2 valg. š. sauso chereso, 1 valg. š. krakmolo 1 valg. š. balzaminio acto, 1 valg. š. sezamo aliejaus, 3 valg. š. žemės riešutų (arachisų) sviesto, 0,5 čili pipiro, šviežio imbiero (apie 3 cm).
Avieną supjaustome juostelėmis ir sudedame į dubenį. Sojų padažą sumaišome su vienu šaukštu chereso, užpilame avienos juosteles, pamaišome ir paliekame 2 val. pastovėti. Svogūną, česnaką ir čili pipirą susmulkiname. Paprikas supjaustome juostelėmis. Į jautienos sultinį supilame likusį cheresą, balzaminį actą, sezamo aliejų, krakmolą, čili pipirus ir gerai išmaišome. Ant stiprios ugnies arachisų svieste greitai apkepiname avienos juosteles. Avieną sudedame į dubenį ir tame pačiame svieste 2-3 min. apkepiname paprikas, svogūną, česnaką ir sutarkuotą imbierą. Sudedame avieną ant daržovių, užpilame padažu ir pakaitiname 3-5 min. Pekino aviena patiekiama su biriais virtais ryžiais.
Avienos/ėrienos kebabas
O kebabinių šiais laikais apstu kiekvienam rajono kampely... Kebabų pasirinkimas tose jaunimėlio ar skubančiųjų pamėgtose kebabinėse taip pat įvairus. Tačiau, kebabo iš avienos ar ėrienos dar nei vienoje Lietuvos kebabinėje neteko regėti. Gal tai tiesiog per brangu ar neįprasta? O paragauti tokio norėtųsi tikrai... Ir ne problema, kad kebabinėj tokio nėra, pasigaminkite tokį sau patys, čia pat, namuose!
Reikės gan įvairių ir įdomių ingredientų, įdomių, tokių kaip pats avienos ar ėrienos kebabas Lietuvoje. Pasiruošiame: 500 g maltos ėrienos (avienos), 1,5 šaukštelio malto kumino, citrinos sulčių, 2 šaukštų džiūvėsėlių, 1 šaukštelio raudonėlio, 1 šaukštelio džiovintų mėtų, pipirų, 4 skiltelių česnako, druskos.
Kebabo gaminimo eiga visiškai elementari, tiesiog paimame visus aukščiau išvardintus ingredientus, sudedame viską į vieną krūvą, gerai išminkome ir formuojame tokias pailgas dešreles, kurias mauname ant metalinio iešmelio, dedame į šaldytuvą, kad pastovėtų, arba, geriausia, iškart kepame ant grilio arba karštoje orkaitėje. Kepdami stebime ir patys pamatome, kada kebabas jau visiškai iškepęs. Valgyti skaniausia su daržovėmis ar tadziki padažu.
Avienos/ėrienos šašlykai
Kad pasiruoštumėte ir išsikeptumėte tokius šašlykus virtuvėje turėtų būti: 2 vienetai avienos ar ėrienos karbonadų, 2 svogūnai, riebūs kiaulienos lašiniai, kurių turėtų būti apie 50 gramų, aliejaus, druskos, čili pipiras, 1 ar 2 priklauso nuo jūsų poreikių, slyvų trauktinė.
Pati šių šašlykų gaminimo eiga nesudėtinga. Iš karbonado išimame kaulus. Mėsą supjaustome kubeliais. Veriame ant iešmų pakaitomis su svogūno gabalėliais ir lašinių gabalėliais. Viską sutepame aliejumi, užberiame druskos, trupučiu rozmarino. Kepame įkaitusiame grilyje 5 minutes. Baigiant kepti apliejame slyvų trauktine, apkepame ir belieka tik patiekti. Tinka su duona, biriais virtais ryžiais, salotomis, pomidorais.
Uzbekiškas plovas
Dar vienas geras pasiūlymas, mėgstantiems naujus skonius, įdomius receptus ir užsienio virtuvę. Tai labai paprastai paruošiamas plovas, kuriam neprireiks daug jūsų taip taupomo laiko, jis tinkamas norint sveiko, lengvo ir gardaus maisto. Šis plovas, beje, yra gaminamas ir su jautiena, tačiau kulinarai, ruošiantys būtent tokį patiekalą dažniausiai renkasi ir rekomenduoja naudoti būtent avieną, kuri čia puikiai įsimaišo ir suteikia plovui dar geresnio skonio.
Norint pasigaminti uzbekišką plovą, reikia turėti 0,5 kilogramo avienos ar ėrienos, 2 stiklines ryžių, skaniau ir sveikiau būtų naudojant gelsvus ar rudus, keletą svogūnų, 3 – 4 morkas, alyvuogių aliejaus, juodųjų pipirų, druskos, česnakų, paprikos bei kario prieskonių.
Gaminimas, nereikalaujantis daug pastangų ar sugebėjimų... Įpilame (į puodą ar 'kazaną') alyvuogių aliejų ir užkaitiname. Mėsą smulkiai supjaustome ir gerai apkepiname. Tada dedame susmulkintus svogūnus ir kepiname kartu su mėsa. Kai svogūnai pagelsta, dedame plonais griežinėliais ar šiaudeliais susmulkintas morkas. Kai morkos suminkštėja, užberiame 2 stiklinės ryžių ir užpilame 4 stiklinės vandens. Viską permaišome, galime sudėti prieskonius, pagal skonį (druska, šv. malti pipirai, kario milteliai, paprikos milteliai, kelios skiltelės česnako) ir verdame apie 20 minučių. Jei ryžiai sugėrė perdaug vandens, įpilame papildomai, kad plovas nesigautų per sausas.
Ėriena su špinatais
Tikrai neįprastas ėrienos gaminimo būdas, tačiau tikrai ir vienas iš tų, kuriuos verta išbandyti. Šiek tiek aštrumo, lengvumo, ingredientų įvairovės ir ėriena su špinatais – paruošta. Puikus gaminimo būdas mėgstantiems paįvairinti savo šeimos mitybos racioną ar bet kokia kaina besistengiantiems nustebinti savo svečius.
Prieš ruošiant, jūsų gaminimo vietoje turėtų būti : 750 gramų avienos ar ėrienos, 1 kilogramas špinatų, 2 valgomieji šaukštai paprasto jogurto, sviestas, kokie 3 svogūnai, 0,5 arbatinio šaukštelio kalendros, arbatinis šaukštelis maltojo geltonojo imbiero, 2 arbatiniai šaukšteliai paprasto malto imbiero, maltų čili pipirų, kurių paprastai dedame apie pusę arbatinio šaukštelio, tačiau jei neturėsite malto tiks ir smulkiai pjaustytas čili pipiras, valgomasis šaukštas kmynų, trys arbatiniai šaukšteliai garstyčių grūdelių ir druskos.
O gaminamas šis patiekalas štai šitaip. Smulkiai supjaustome svogūną, apkepiname gerai įkaitintame svieste, įberiame geltonojo imbiero ir 3—4 min. patroškiname ant mažos ugnies. Po to sudedame mėsą, įpilame truputį vandens ir uždengus dangčiu viskas 1,5 valandos patroškinama. Tuomet suberiame smulkiai supjaustytus šviežius špinatus, paprastą imbierą, kmynus, garstyčias, supilame jogurtą, įberiame čili pipirų ir druskos. Viską gerai sumaišome ir uždengus dar 15 min. patroškiname, puodą kartkartėmis sukratant. Jei reikia, įpilame vandens. Patiekalas turi būti kaip košė, beveik be skysčio. Patiekiame su biriais ryžiais.
Avienos/ėrienos ragu
Užbaigti dieną su tokiu patiekalu ant vakarienės stalo, patikėkite, būtų puiku. Ypatingo skonio ir struktūros avienos ar ėrienos paruošimo būdas, kuris tiek atrodo, tiek ir yra be galo gardus. Neišbandę nesužinosite, o gali būti, kad avienos/ėrienos ragu jau nuo šiandien pataps Jūsų mylimiausiu ir skaniausiu ragautu patiekalu!
Atsidarykite giliausias virtuvės spinteles, šaldytuvą ir čiupkite tai, ko reikia, norint savo rankomis pasigaminti šį patiekalą. Prireiks: 500gramų avienos ar ėrienos, vieno svogūno, 2 valgomųjų šaukštų aliejaus, kelių česnako skiltelių, pomidorų padažo, 250 gramų baltojo vyno, arbatinio šaukštelio čiobrelių, lauro lapelių, druskos, juodųjų pipirų, kvietinių miltų, alyvuogės.
Mėsa supjaustome kubeliais, pasūdome, apibarstome pipirais ir truputį pakepiname aliejuje kartu su smulkiai supjaustytais svogūnais. Sudedame sugrūstą česnaką, įpilame vyno (mėsa turi būti apsemta), ir viską patroškiname ant didelės ugnies, kad truputį nugaruotų skysčio. Tuomet supilame likusį vyną, sukrečiame pomidorų padažą, suberiame čiobrelius, įmetame lauro lapelių. Ragu uždengiame ir troškiname ant nedidelės ugnies. Prieš paduodant, padažą sutirštiname miltais, sumaišome su alyvomis ir 5 min. palaikome. Ragu paduodame valgyti pašildytose, česnaku ištrintose lėkštėse.