Aviena
- Geriausia laikoma riebesnė, 2 - 3 metų avių senumo mėsa. Senesnių gyvulių mėsa - tamsiai raudona.
- Žmonės, valgantys avieną, rečiau serga ateroskleroze ir ilgiau gyvena.
- Avienoje labai mažai cholesterolio, o baltymų šioje mėsoje tiek pat kiek ir jautienoje ar kiaulienoje.
- Mėsa pasižymi kaip turinti daug fosforo, kalcio ir geležies, savo savybėmis artima jautienai.
- Visos avienos dalys - valgomos, tačiau reikia žinoti, ką su kiekviena iš jų daryti. Mentė, krūtinė - verdama bei troškinama įvairiais būdais. Kaklas, kojos ir galva yra skirti sriuboms, šaltienai.
Ėriena
- Ypatingai švelnaus skonio, jauna mėsa, kuri yra puikus vitaminų šaltinis.
- Nesotieji riebalai, kurie žmogui labai reikalngi, sudaro netgi daugiau nei pusę ėrienoje esančių riebalų.
- Ėriukų mėsa - puikus karnitino, geležies, vario, cinko bei seleno šaltinis. Aukštos maistinės vertės mėsa, turinti aukščiausios kokybės baltymų.
- Tai būtent ta mėsa, kuri turi mažai riebalų, todėl tinkamai ją paruošę ir reguliariai valgydami jausitės itin puikiai.